Speciale i familieret

Familieret handler om de juridiske aspekter af familielivet – fra forældremyndighed og bopæl til skilsmisse og ægtepagter. Vi står klar til at rådgive og sikre dig den bedste løsning i en ofte kompleks og følelsesladet proces.

Forældremyndighed

Hvem har forældremyndigheden?

Udgangspunktet i Forældreansvarsloven er, at forældremyndigheden er fælles.

Hvis I var gift ved barnets fødsel, er der fælles forældremyndighed. Kun i tilfælde af at I er separerede ved barnets fødsel, gælder dette ikke, medmindre faderen dømmes til faderskab eller afgiver en faderskabserklæring. Forældrene kan også vælge at afgive en omsorgs- og ansvarserklæring, hvorefter der er fælles forældremyndighed. Har I været gift indenfor de seneste 10 måneder, men er skilt ved barnets fødsel, er der ligeledes fælles forældremyndighed.

Hvis I har haft fælles folkeregisteradresse de seneste 10 måneder før fødslen, og har underskrevet en omsorgs- og ansvarserklæring, har I fælles forældremyndighed.

I alle andre tilfælde har moderen den fulde forældremyndighed. Ønsker faderen del i forældremyndigheden, kan han anmode Familieretshuset om at få del i forældremyndigheden. Ønsker moderen ikke at give faderen del i forældremyndigheden, sender Familieretshuset sagen i Familieretten, jfr. nedenfor.

Forældrene kan aftale ophævelse af fælles forældremyndighed, og overførsel fra den ene forælder til den anden forælder.

 

Hvis forældrene ikke er enige om ophævelse af den fælles forældremyndighed, skal den forælder, der ønsker den fulde forældremyndighed, anmode Familieretshuset om at få en afgørelse om forældremyndigheden.

 

Familieretshuset indkalder herefter forældrene til et møde, og her kan der være brug for en advokat med speciale i forældremyndighed. Opnås der ikke enighed på mødet, og forælderen fastholder sit ønske om fuld forældremyndighed, sender Familieretshuset sagen videre til Familieretten, der herefter skal træffe afgørelse i sagen.

 

Familieretten berammer sædvanligvis herefter et telefonisk retsmøde, og anmoder forældrenes advokater om at udfærdige hver et processkrift, hvor parterne hver især redegør for sagen.

 

Der er herefter flere muligheder i Familieretten:

  • retsmægling
  • forberedende retsmøde med deltagelse af børnesagkyndig psykolog,
  • hovedforhandling med, eller uden deltagelse af børnesagkyndig psykolog.

 

Er barnet typisk omkring 7 år – afhængig af modenhed – kan barnet indkaldes til en børnesamtale. Børnesamtalen finder sted på et andet tidspunkt end retsmødet med forældrene, og dommer og en børnesagkyndig psykolog taler med barnet om dets tilknytning til forældrene. Barnet kan frit vælge om det vil udtale sig eller ej.

 

Retten træffer herefter en afgørelse om forældremyndigheden, medmindre forældrene som led i retssagen indgår et forlig.

Hvis du opfylder de økonomiske betingelser for fri proces, kan du få beskikket en advokat og betalt dine sagsomkostninger i retssagen, vedrørende forældremyndighed.

Hvis du ønsker bistand i Familieretshuset, forud for Familierettens behandling af forældremyndighedssagen, er det for egen regning, da der ikke ydes offentlig retshjælp. I givet fald laver vi en forudgående aftale om vores honorar for deltagelse i mødet som advokat med speciale i forældremyndighed.

Hvorfor vælge os?

Hos os får du personlig rådgivning med én fast advokat gennem hele forløbet – uden skiftende sagsbehandlere

Se tidligere sager i familieret

Nogle gange kan det være meget rart at se, hvordan tidligere sager er gået, da det kan give en bedre forståelse af, hvad du kan forvente. Her viser vi et par eksempler på vores tidligere sager, som kan give dig et indblik i vores erfaring og succeser.

Send os en besked

Vi rådgiver om og hjælper dig med forældremyndighed, samvær og bopæl samt ægtepagt og testamente.

Unavngivet(Påkrævet)